Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Pierniczki lukrowane z posypką to stały punkt w przedświątecznych przygotowaniach. Zapewniam - są pyszne.
Składniki na pierniczki bożonarodzeniowe:
50 - 60 dag mąki tortowej (jej ilość zależy od wilgotności mąki), 25 dag miodu, 20 dag cukru pudru, 12 dag masła (to jakieś dwie kopiaste łyżki), 1 jajko, łyżeczka sody, opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka rumu, kilka kropel olejku migdałowego. Dodatkowo jedno jajko do smarowania pierniczków.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą, formując górkę. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy przyprawę do pierników, cukier puder, tłuszcz, jajko, olejek migdałowy, rum . Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące. Formujemy kulę i odkrawamy z niej część, wałkujemy do grubości pół centymetra (w razie potrzeby, podsypując ciasto jeszcze mąką) i wykrawamy foremkami pierniczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem (wg uznania). Pierniczki układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 10 minut. Gotowe ciasteczka lukrujemy i ozdabiamy. Przechowujemy w słoju, puszce lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku.
Korzystałam ze strony:
https://www.mniammniam.com/Pierniczki_Bozonarodzeniowe-6542p.html
Składniki na pierniczki bożonarodzeniowe:
50 - 60 dag mąki tortowej (jej ilość zależy od wilgotności mąki), 25 dag miodu, 20 dag cukru pudru, 12 dag masła (to jakieś dwie kopiaste łyżki), 1 jajko, łyżeczka sody, opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka rumu, kilka kropel olejku migdałowego. Dodatkowo jedno jajko do smarowania pierniczków.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą, formując górkę. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy przyprawę do pierników, cukier puder, tłuszcz, jajko, olejek migdałowy, rum . Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące. Formujemy kulę i odkrawamy z niej część, wałkujemy do grubości pół centymetra (w razie potrzeby, podsypując ciasto jeszcze mąką) i wykrawamy foremkami pierniczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem (wg uznania). Pierniczki układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 10 minut. Gotowe ciasteczka lukrujemy i ozdabiamy. Przechowujemy w słoju, puszce lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku.
Korzystałam ze strony:
https://www.mniammniam.com/Pierniczki_Bozonarodzeniowe-6542p.html
Pozdrawiam czytelników i życzę smacznego!
Krystyna
ja w tym roku zrobiłam już całą górę pierników :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Gratuluję wytrwałości! Jak doświadczenie uczy, najbardziej będą smakowały po świętach.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji składam najserdeczniejsze życzenia miłej
i pełnej nastroju wieczerzy wigilijnej
oraz spełnienia marzeń i nadziei,
jakie niesie nadchodzący Nowy 2018 Rok.